Vi skal bli best i bransjen
Bærekraft øverst på
agendaen siden dag 1
I LY Hytta har bærekraft vært øverst på agendaen siden dag én. Vi har en ambisjon om å være best i vår bransje, en bransje som har en lang vei å gå. Fritid har nemlig et avtrykk, og hyttebygging er en del av denne utfordringen.
LY Hytta skal gå i front og vise bransjen at det er mulig å redusere CO2-avtrykket vårt. Vi skal sette en ny standard.
LY Hytta er ikke bare enda en aktør som snakker om bærekraft. Vi skal bli best i bransjen på 4 viktige områder:
Før i tiden klarte de å sette opp varige bygg, også med minimal bruk av betong. Vi jobber nå med utvikling av nye fundamenteringsløsninger som ikke krever støping. Dette gjør at vi kan grave mindre, og gjøre færre inngrep i naturen som ikke er reversible. I fremtiden skal LY Hytta kunne settes opp uten bruk av betong.
Å bygge hytte krever mye tømmer, og materialforbruket står for det meste av klimaavtrykket til ei hytte. LY Hytta reduserer materialforbruket og -svinnet ved å produsere moduler innendørs. Her ligger alle materialene tørt og fint, og ingenting blir ødelagt på grunn av vær og vind. Ved å bygge moduler får vi utnyttet materialene på en mer effektiv måte og mindre går til spille ute på byggeplass.
Flis av overskuddsmateriale holder produksjonslokalet vårt godt og varmt for både de ansatte og materialene. Vi har nemlig et flisfyringsanlegg hvor flisa vi lager kan brukes som brensel.
LY Hytta er partner i sirkTRE-prosjektet som skal utvikle en helsirkulær verdikjede for tre, blant annet ved hjelp av skjøteteknologi som gjør at avkapp kan bli til godkjente materialer til nybygg. Vi ser også på flere måter å anvende gjenbruksmaterialer i vår produksjon.
Vi bryr oss om lokalsamfunnet. Ved å være en trygg og god arbeidsplass for våre medarbeidere, og i størst mulig grad velge kortreiste materialer, leverandører og råvarer, skal vi bidra til bærekraftige lokalsamfunn i Sigdal og nærområdet.
LY Hytta benytter lokale samarbeidspartnere og bidrar dermed til verdiskapingen lokalt, også utenom vår egen virksomhet.
LY Hytta jobber kontinuerlig med å finne løsninger som gjør det mer miljøvennlig og kostnadseffektivt å bygge hytte. Ved å ha et tett samarbeid med forskningsmiljøene, ønsker vi å finne moderne løsninger innen for eksempel avløp og energi. Vi vil gjøre det enklere å leve hyttelivet off-grid – altså uavhengig av eksisterende systemer for vann, avløp og strøm. Derfor får du nå også LY Hytta med solcellepanel
LY Hytta skal benytte seg av løsninger som varer lenge, som er energibesparende og som kan redusere naturinngrep, men som samtidig opprettholder komfort anno 2023.
For hver hytte vi bygger, tar vi noe fra naturen rundt oss. LY Fondet er vår måte å gi noe tilbake. LY Fondet skal gi kapital til tiltak som kompenserer for noe av det vi tar, eller utvikler løsninger som kan gjøre vår inngripen i naturen litt mindre.
Klimagasser
– mer enn CO2
Måling av klimagassutslipp omfatter mer enn CO2 (karbondioksid). Gasser som metan, lystgass og fluorgass er også med og bidrar til klimaendringer. De ulike gassene har svært forskjellig oppvarmingseffekt og levetid i atmosfæren. For at vi skal kunne sammenligne dem, regnes de derfor om til CO2-verdier. Disse kalles CO2-ekvivalenter, forkortet til CO2 ekv.
LY Hyttas CO2-avtrykk
For beregning av CO2-avtrykket til våre hytter, har vi tatt utgangspunkt i vår største hytte, Glimre. De totale CO2-utslippene for produksjon og montering av Glimre med betongelement er 9484 kg CO2 ekv. Det tilsvarer 13 flyreiser tur-retur Oslo-Roma.
For Glimre uten betongelement er tallet 7855 kg CO2 ekv., det samme som 11 flyreiser tur-retur Oslo-Roma.
Derfor er et av tiltakene som LY Hytta jobber aktivt med, å finne alternativer til betong.
CO2-besparelse på 30 %
Vår tanke har alltid vært at en hytte trenger ikke å være så stor. Ved å utvikle smarte løsninger, kan lite være vel så godt som stort. Mindre hytter har et lavere klimafotavtrykk knyttet til bruk gjennom livsløpet. For eksempel vil Glimre fra LY Hytta ha en samlet CO2-besparelse på ca. 30 %, avhengig av antall bruksdøgn og energikilde. Dette er basert på en bruksperiode på 60 år.
Til utregningene har vi fått hjelp av Green House. Du kan se flere av tallene her.